Onderhoudsproducten van Duthoo en Dr. Schutz voor alle houten vloeren; van geoliede of gelakte parket tot laminaat, kurkvloer

Houthandel Carlens heeft in de showroom een breed gamma aan specifieke onderhoudsproducten voor alle houten vloeren zoals parket-, kurk- en laminaatvloeren. Deze onderhoudsproducten zijn er voor de periodieke schoonmaak en om hun levensduur te verlengen. Bij Houthandel Carlens bieden we de parketzepen, parketolies, parketwaxen, waxolies, parket polish en polish removers van Dr. Schutz en Duthoo aan.
Eerst en vooral dien je na te gaan welk soort houten vloer je hebt, is deze geolied, gelakt of geboend. We geven hieronder graag wat algemene uitleg, alsook specifieke uitleg per type houten vloer.

Onderhoudstips voor alle soorten houten vloeren

  1. Droge schoonmaak mag altijd: gebruik hiervoor een bezem, stofzuiger (met parketborstel) of microvezeldoekjes
  2. Stofzuigen: zoals hierboven reeds vermeld gebruik je best een aangepaste parketborstel
  3. Natte schoonmaak; gebruik hiervoor niet te veel en best lauw water. Hout leeft en neemt vocht op (hygroscopisch). Een geboende houten vloer mag nooit nat schoongemaakt worden (zie onder).
  4. Creër een ideaal binnenhuisklimaat met ideale luchtvochtigheid (tussen de 40 en 55%). Gebruik indien nodig een luchtbevochtiger om dit op te krikken
  5. Verwijder vlekken altijd zo snel mogelijk

 

Onderhoud van een geoliede of gehardwaxte houten vloer

Gebruik bij de natte wekelijkse schoonmaak nooit enkel water, maar voeg hier een natuurlijke parketzeep aan toe. dit is een speciaal voedende natuurzeep om vuil en vlekken te verwijderen zonder de afwerking van het parket aan te tasten. Het houdt de olielaag intact. Deze parketzeep is ph-neutraal en dus te verdunnen met water.

Het is aangewezen om periodiek, ongeveer 4x per jaar, een speciale parketolie, parketwax of waxolie te gebruiken afhankelijk van de afwerking van je houten vloer. Deze zijn ideaal om je houten vloer te voeden en te beschermen. Daarenboven kunnen olieën en wassen helpen om de natuurlijke glans van het geoliede hout te behouden en kleine beschadigingen weg te werken.

 

Onderhoud van een gelakte of geverniste houten vloer

Gebruik bij de wekelijkse natte schoonmaak de speciale parketreinigers voor gelakte houten vloeren. Deze laat geen vettige laag achter, maar geven net een extra glans. Bij een gelakte houten vloer mag je gerust iets natter schoonmaken dan bij een geoliede.

Periodiek onderhoud van je gelakte houten vloer doe je best met een parket polish; deze beschermt je gelakte houten vloer en werkt kleine krasjes weg. Denk eraan om voor dit onderhoud je houten vloer te ontvetten met een polish remover.

Om de 3 tot 5 jaar kun je een volledig nieuwe vernis of lak aanbrengen. Je houten vloer dient hiervoor wel eerst opgeschuurd te worden.

 

Onderhoud van een geboende houten vloer

Een geboende houten vloer komt minder en minder voor, maar geeft je houten vloer toch die authentieke en unieke uitstraling. Een geboend parket is een stuk fragieler dan de bovenvermelde geoliede en gelakte versies, je mag deze daarom absoluut niet dweilen maar enkel droog schoonmaken. Je dient deze ongeveer 1 keer per maand te polieren met een boenmachine of woodboy. Dit zorgt voor extra glans en maakt de boenwas terug soepeler. Ongeveer één keer per jaar kun je best een extra boenwaslaag aanbrengen. Gebruik hiervoor eerst een aangepaste cleaner, zoals terpentijn. Na uitdroging van deze cleaner brengt u de nieuwe vloeibare boenwaslaag aan met de boenmachine. Je kan dit polierproces herhalen tot bekoming van het gewenste resultaat.

De openingsuren van onze magazijnen zijn elke werkdag van 8 tot 12 en van 13 tot 18u en de zaterdag van 8 tot 12u. Wij geven u graag ter plaatse of via ons contactformulier meer informatie over het onderhoud van uw houten vloer.